ILMASTOAPU BLOGI

 • TEOLLISUUDEN PÄÄSTÖT – KULUTTAJAN VALINNAT

  TEOLLISUUDEN PÄÄSTÖT – KULUTTAJAN VALINNAT

  Puhuttaessa kasvihuonekaasu päästöistä, erotellaan kuluttajien ja teollisuuden päästöt yleensä toisistaan.

  Todellisuudessa teollisuudenkin päästöt johtuvat kuluttajien valinnoista. Teollisuus ei valmista itselleen vaan viimekädessä kuluttajille, vaikka ensikatsomalta sitä ei usein huomata.

  Lue lisää
  25.4.2019 9.50
 • LENTÄMISEN PÄÄSTÖT

  LENTÄMISEN PÄÄSTÖT

  Lentoliikenteen päästöt aiheutuvat lentokoneiden valmistuksesta, lentoasemien ylläpidosta (kuten: energia, talvikunnossapito, lentokenttälogistiikka, jne.), polttoaineiden jalostuksesta ja kuljetuksesta sekä matkustajien matkustuksesta lentoasemille. Pääosa lentoliikenteen päästöistä aiheutuu kuitenkin varsinaisen lennon aikana. Lentämisen aikana tapahtuvan polttoaineen palamisen tuloksena muodostuu hiilidioksidia, vesihöyryä ja vajaan prosentin verran muita päästöjä, kuten typen oksideja, hiilivetyjä, häkää ja pienhiukkasia.

  • Typen oksidit (NOx) lisäävät ilmakehää lämmittävän otsonin muodostumista.
  • Rikkidioksidi (SO2) synnyttää sulfaattihiukkasia, jotka viilentävät maapalloa auringon säteilyä heijastamalla.
  • Noki imee lämpösäteilyä ja edistää näin maapallon lämpenemistä.
  • Vesihöyry muodostaa tietyissä olosuhteissa tiivistymisvanoja, jotka sitovat vähäisessä määrin lämpösäteilyä. Vanoista voi kuitenkin sopivissa olosuhteissa muodostua ilmakehää lämmittäviä untuvapilviä.

  Päästöjen yhteisvaikutusta ilmastoon voidaan arvioida RFI -indeksin eli niin sanotun imastovaikutuskertoimen avulla. Uusimmissa tutkimuksissa on useimmiten käytetty kerrointa kaksi. Eli päästöjen todellinen vaikutus pelkkään hiilidioksidiin verrattuna on kaksinkertainen. Lentoyhtiöt ilmoittavat päästönsä yleensä pelkästään kulutetun polttoaineen tuottaman hiilidioksidin määrän mukaan, jolloin todelliset ilmastovaikutukset jäävät huomioimatta.

  Lue lisää
  9.4.2019 18.30
 • PUOLUEIDEN "ILMASTOASENNE"

  PUOLUEIDEN "ILMASTOASENNE"

  Juuri päättyneen vuoden 2018 aikana Suomessakin toden teolla herättiin ilmastonmuutoksen aiheuttamaan uhkaan. IPCC:n tuore raportti ja vuoden tapahtumat; ennätyshelteet, metsäpalot, poikkeuksellisen voimakkaat myrskyt ja tulvat sekä kuivuuden aiheuttamat satovahingot, niin Suomessa kuin maailmallakin olivat voimakkaasti esillä niin mediassa kuin poliitikkojen puheissakin.

  Lue lisää
  3.1.2019 15.40
 • UUDENVUODENLUPAUS

  UUDENVUODENLUPAUS

  Joulu on pian käsillä ja voimme hetkeksi rauhoittua kiireen keskellä.

  Tänä vuonna todennäköisesti saamme nauttia valkoisesta joulusta lähes koko suomessa. Se onkin ollut viime vuosina harvinaista herkkua, etenkin etelä- ja länsiosassa maata.

  Jatkossa lumettomat joulut ja talvet yleistyvät ja on arvioitu, että ilmastonmuutoksen merkittävät vaikutukset alkavat näkymään  Euraasiassa vuosien 2020-2030 välillä.

  Lue lisää
  21.12.2018 18.15
 • MUSTA PERJANTAI, KULUTUSSIKAILUN HUIPENTUMA?

  MUSTA PERJANTAI, KULUTUSSIKAILUN HUIPENTUMA?

  Maailman ylikulutuspäivä meni jo elokuussa, mutta kuluttamisen tahti vain kiihtyy.
  Tulevana perjantaina, 23.11 on vuorossa Yhdysvalloista Suomeen lanseerattu Black Friday, eli nimensä mukaisesti Musta perjantai.

  Sähköpostiin ja viesteinä kilahtaa jatkuvalla syötöllä mainoksia "hulluista" tarjouksista, "jopa 60% alennuksella", vaate-, kodinelektroniikka-, urheilu-, ym. liikkeistä. Ajattelematon kuluttaja kiittää rahat jo poltellen taskussa, mutta maapallo ei, (eivätkä lapsemme ja lapsenlapsemme..).

  Lue lisää
  19.11.2018 18.08
 • TIEDÄTKÖ SÄHKÖSI ALKUPERÄN?

  TIEDÄTKÖ SÄHKÖSI ALKUPERÄN?

  ”Ympäristövastuullista sähköä”, ”Suomen puhtainta sähköä”, jne. Tuttuja mainoslauseita, mutta tiedätkö mikä ostamasi sähkön alkuperä todellisuudessa on ja paljonko hiilidioksidipäästöjä sähkön tuottaminen aiheuttaa?

  Sähkönmyyjien markkinointia seuratessa saa helposti mielikuvan, että suuri osa Suomessa tarjolla olevasta sähköstä on uusiutuvaa. Sopimusten nimet voivat olla kuitenkin hämääviä, eikä kyse ole aina kovinkaan vihreästä energiasta. Faktoja sähkön alkuperästä on usein vaikea löytää sähköyhtiöiden sivuilta ja ympäristöystävällistä sähköä haluava joutuukin perehtymään faktoihin nimien ja iskulauseiden takana pintaa syvemmältä.

  Lue lisää
  22.10.2018 17.38
 • PIENET ILMASTOTEOT

  PIENET ILMASTOTEOT

  Suomalaisten päästöistä noin 70% aiheutuu kotitalouksien kulutuksesta. Uskomatonta vai mitä!

  Harva tulee ajatelleeksi miten paljon kotitaloudet aiheuttavat päästöjä. Usein ajatellaan kotitalouksien päästövaikutusten olevan mitättömät verrattuna teollisuuden päästöihin, vaikka todellisuudessa suurin osa Suomessa aiheutetuista päästöistä johtuu kotitalouksista.

  Yksittäisen ihmisen pienet teot, tuntuvat mitättömiltä, mutta entä jos miljoona muutakin tekee samoin? 

  Lue lisää
  8.10.2018 19.38
 • ILMASTOAPATIAA

  ILMASTOAPATIAA

  ”Suomen kokoisen maan tuottamilla päästöillä ei ole mitään merkitystä” tai ”Intialaiset tuottavat 200 kertaa enemmän päästöjä kuin Suomalaiset. Miksi meidän pitäisi tehdä jotain ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, kun eivät Intialaisetkaan tee?” Tälläisiä kommentteja tulee usein vastaan ilmastonmuutos skeptikoiden kanssa keskustellessa.

  On totta, että Suomalaisten 55 miljoonan tonnin päästöt kalpenevat Intialaisten 2500 miljoonan tonnin päästöille. Yhtä kiistatonta on kuitenkin myös se, että jokainen Suomalainen tuottaa keskimäärin 10 tonnia hiilidioksidipäästöjä, kun Intialaisten keskimääräinen päästö on alle 2 tonnia/asukas.

  Voisikin vastavuoroisesti kysyä, mikä oikeus meillä on tuottaa viisinkertaisesti päästöjä Intialaisiin verrattuna?

  Lue lisää
  1.8.2018 15.50

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ

Osallistu sinäkin ilmastoveivi vetoomukseen ja vaikuta Suomen ilmastopolitiikkaan.